Spirer

Hvad vokser frem til os i dag?

 

I april, maj og juni begynder hele Danmark at vågne efter vinteren. Dagene bliver lysere og lyset sætter gang i planter og træer, så vi oplever den magiske tid, hvor alting gror og spirer omkring os. Fra det allerførste forårstegn vintergækken viser sig til vi kan høste de små spæde salatblade i køkkenhaven.

I dette tema vil forårsgrønt og spiring være det grundlæggende element, og der skal både sås, tales om planters cyklus og laves dejlig mad af forårsgrønt. Guleroden er grøntsagen helt i centrum som et godt eksempel på ovenstående emner og som en kendt og elsket repræsentant for det grønne køkken af de fleste elever.

 

Fakta:

Guleroden har været kendt i tusindvis af år. Under Christian II blev hollandske bønder inviteret til Danmark, hvor de blev tildelt hele Amager, undtagen Dragør. Bønderne indvandrede i perioden 1515 til 1521 og blev meget respekterede for at levere grønsager til såvel kongehuset som Københavns torve. Det er nok også disse hollandske indvandrere, vi skal takke for at have introduceret guleroden som almindelig føde i Danmark. En overgang kaldtes guleroden ovenikøbet for amagerrod. Der findes tusindvis af forskellige sorter, og de kan have mange farver.

 

Formål:

De fleste familier i DK laver de samme fem – ti retter om og om igen til aftensmad. Her inspirerer vi eleverne til at se nye muligheder og blive mindre berøringsangste for at prøve noget nyt. Det er faktisk ikke svært at lave 100 retter af en halvdød gulerod, er mottoet for forløbet.

Eleverne lærer skære-, snitte-, og hakketeknikker.

Eleverne lærer forskellige tilberedningsmetoder.

Eleverne får sat ord på deres smag og får viden om nuancer selv inde for samme sort – En gulerod er faktisk ikke bare en gulerod.

Eleverne lærer om spiring, plantens cirkulære system, vejen fra jord til bord.

Eleverne sår og derved dyrker selv i klassen, og vejen fra jord til bord synliggøres.

Se aktuelt forløb og book: Gode gulerødder og spirer